Intuïtieve etiketteerbalans voor de voedingsindustrie

Voor onze klant, een kleine KMO actief in de vleesindustrie leverden wij een eenvoudige en intuïtieve etiketteerbalans aan.

De uitdaging

De klant betreft een slachthuis met kleine snijhal waar runderen versneden worden voor horeca/beenhouwerijen. Levende dieren worden geslacht, versneden en uitgebeend. Hierna worden de uitgebeende stukken rund vacuüm verpakt en met behulp van onze etiketteerbalans uitgewogen en geëtiketteerd.

Klant contacteerde ons dus met de vraag naar een eenvoudige etiketteerinstallatie voor de vacuüm verpakte, uitgebeende stukken rund. Deze diende, gezien de productieomgeving, ook vocht- en waterbestendig te zijn.

De betrokkenheid van de klant is voor ons cruciaal. Wij gingen samen met hen de dialoog aan en bespraken eerst en vooral de precieze interne werking om zowel de klant, zijn productieproces als de hieraan specifiek gekoppelde noden te leren kennen.

Onze oplossing

De betrokkenheid van de klant is voor ons cruciaal. Wij gingen samen met hen de dialoog aan en bespraken eerst en vooral de precieze interne werking om zowel de klant, zijn productieproces als de hieraan specifiek gekoppelde noden te leren kennen. Op die manier vergaarden wij de kennis die nodig is om de klant een oplossing op maat te bieden.
We bespraken eveneens de hardware-, software- en afdrukmogelijkheden die wij kunnen aanleveren.

Nadat alle nodige inlichtingen door onze commerciële dienst verzameld werden, gingen deze over naar onze IT-dienst die a.d.h.v. de verworven informatie een flowchart opmaakte om de werking van onze klant visueel in beeld te brengen. Deze flowchart helpt ons om bij alle stadia van productontwikkeling rekening te houden met het productieproces en de behoeften die hierin ontstaan.

Ook de onderliggende software van de procesindicator namen wij voor onze rekening. Middels deze software kan de klant onder meer een artikelbestand en lotnummer aanmaken. De wegingen die door het toestel worden uitgevoerd, worden geregistreerd en aan een daglot gekoppeld. Dit was voor onze klant voldoende om de tracering uit te voeren.

Elke weging kan men eenvoudig registreren doordat de data van het gewogen product eenvoudig ingegeven of geselecteerd kan worden, voor zover het niet automatisch is gekoppeld. Denk hierbij aan het lotnummer, de slacht- en productiedatum, de houdbaarheidsdatum … Een etiket met alle verplichte velden wordt bij elke weging uitgeprint om het verpakte vlees ten allen tijde te kunnen identificeren doorheen de voedingsketen.

Na ontwikkeling van onze oplossing nodigden wij de klant bij ons uit voor een factory acceptance test ter goedkeuring van het systeem. Na effectieve goedkeuring van de klant leverde en installeerde Al-Wegen een eenvoudige, intuïtieve en alleenstaande etiketteerinstallatie bij de klant.

Hoewel Al-Wegen ook echte traceersoftware kan aanleveren, had de klant hier op dit moment geen nood aan. Indien de behoefte later toch zou ontstaan, kan er wel steeds een traceersysteem toegevoegd worden.
Het weegplateau van deze installatie werd door ons ontworpen en in België gebouwd. Wij leverden eveneens een beschermkast aan om de etikettenprinter in te plaatsen zodat deze afgeschermd kan worden tijdens de reinigingswerken.

Het afgeleverde systeem is overigens ook vanop afstand toegankelijk voor onze IT-afdeling zodat zij de klant ook in latere stadia kunnen begeleiden bij eventuele gebruikersvragen, interventies of software-updates. Op deze manier kunnen wij ook na de oplevering een vlotte werking en minimale downtime garanderen.

Bent u geïnteresseerd in onze weegoplossingen?

Voor zowel de verhuur als verkoop van weegsystemen kan u bij Al-Wegen terecht. De firma Al-Wegen is reeds decennia werkzaam in de industriële sector. Wij zijn uitgegroeid tot een middelgrote KMO als totaalleverancier van industriële weegsystemen. Door kwaliteit en service hoog in het vaandel te dragen hebben we een brede waaier aan klanten kunnen uitbouwen.

Wilt u meer toelichting bij een van onze diensten of een offerte?